Medische adviezen

Medische adviezen voor toertochtrijders
Schaatsen op natuurijs vraagt een andere voorbereiding en uitrusting dan schaatsen op kunstijs. Om ervoor te zorgen dat u de schaatstocht veilig af kunt leggen, heeft de GGD Regio IJssel-Vecht enkele adviezen voor u op een rijtje gezet, naast de adviezen die de KNSB al geeft.
 
Voeding
Eet de dag voor de tocht veel voeding met koolhydraten namelijk brood, aardappelen, peulvruchten, pasta, rijst, groente en fruit. Eet tijdens het schaatsen geen boterhammen, kaas, worst, of chocolade, maar gebruik een mueslikoek of –reep, druivensuiker en drink elk half uur iets. Wedstrijdrijders kunnen het beste één of twee flesjes hycal (suikerwater met een hoge voedingsconcentratie) meenemen.
Vanzelfsprekend is het nuttigen van alcoholische dranken voorafgaand en tijdens de toertocht af te raden.
 
Kleding
Alle materialen moeten in goede conditie zijn. Draag winddichte kleding die niet knelt; enkele dunne laagjes is beter dan één dikke trui. Draag bijvoorbeeld katoenen ondergoed met daarover een maillot of onderpak. Thermokleding is eveneens een aanrader: het houdt warmte vast en voert vocht af.
Schaatsers kunnen het beste een plastic zakje tussen de maillot en de sokken doen. Dit voorkomt dat zweet afkoelt en gaat bevriezen.
 
Bescherming bij extreme kou
Smeer het gezicht en vitale delen in met watervrije vaseline. Draag dubbele handschoenen en een sneeuw- of skibril; tranende ogen kunnen namelijk makkelijk bevriezen. Bescherm uitstekende delen als knieën ellebogen, heupen en oorschelpen. Rust altijd in een beschutte omgeving.
NB Gebruik GEEN skibrillen met gekleurd glas. Deze bieden onvoldoende zicht in het donker en worden daarom vaak afgezet, waarmee de kans op bevriezing van de ogen enorm toeneemt.
 
Onderkoeling of bevriezing
Symptomen van onderkoeling zijn: rillen, lusteloosheid, verwarde spraak en niet meer helder kunnen denken. Blijf zoveel mogelijk bewegen, trek droge kleding aan en verwarm je aan anderen.
Wrijf bij bevriezing nooit lichaamsdelen warm! Leg er lauwwarme kompressen op of dompel ze onder in lauw water.
 
Handig om mee te nemen
Rugzak of heuptas met eten, drinken, pleisters, extra kleding en veters.
 
EHBO-posten
In het totaal zijn er enkele tientallen EHBO-posten aanwezig. Langs de route staat aangegeven waar de dichtstbijzijnde EHBO-post zich bevindt. U kunt zich hier melden voor medische hulp bij onderkoeling, bevriezing, uitputting of verwonding.