De Overijsselse Merentocht is een wedstrijd en toertocht van minimaal 150 kilometer (maximaal 200km) door de Kop van Overijssel. Het evenement maakt onderdeel uit van de stichting Natuurijsklassiekers. Het initiatief stamt uit de tijd dat streekgenoot Evert van Benthem de Elfstedentocht won.
Start en finish van de Overijsselse Merentocht is in Steenwijk. Onderweg doet de tocht plaatsen als Blokzijl, Vollenhove, Oldemarkt en Giethoorn aan. Steenwijk is prima bereikbaar met eigen vervoer en het openbaar vervoer. Het station (bus en intercitytrein) ligt tegenover de multifunctionele accommodatie De Meenthe. Dit is het centrale middelpunt van de organisatie van de Overijsselse Merentocht.

Toerrijders vertrekken vanuit de starttent Ruxveenseweg/hoek Hooidijk in Steenwijk
De start van de toertocht is vanuit een grote starttent aan de westzijde van de Ruxveenseweg/hoek Hooidijk. De eerste groep (1-1000) start om 06.15 uur. Vervolgens gaat om de twaalf minuten een groep van duizend schaatsers van start, zodat er om 09.00 uur vijftienduizend toerrijders onderweg zijn. Om uiterlijk 23.00 uur moeten de toerrijders binnen zijn.

Stempelpost Ossenzijl is de plaats waar de beslissing wordt genomen (soms ook op medische indicatie) of het verantwoord is of een deelnemer nog mag doorrijden. Hiervoor wordt 21.00 uur aangehouden. Wie hier op dat tijdstip nog niet is gearriveerd, moet de tocht staken.

Inschrijven
Inschrijving voor de tocht moet via deze website (inclusief betaling van het inschrijfgeld via iDeal) gebeuren. Na inschrijving dienen de deelnemers zelf hun inschrijfbewijs, voorzien van naam, startgroep en barcode, uit te printen. Dit inschrijfbewijs verleent u toegang tot de startkooi en is ook nodig bij het afhalen van de medaille na het volbrengen van de tocht. Bij betreden van de kooi ontvangen de deelnemers hun stempelkaart en een armband (voorzien van het Rabobank-logo), zodat ze herkenbaar zijn en zwartrijders kunnen worden geweerd.

Mocht het inschrijven via de website niet lukken dan kunt u 3 dagen voor de tocht de helpdesk bellen of u kunt een email sturen naar [email protected]. Het helpdesknummer zal worden gepubliceerd op de website.

In totaal 13 stempelposten
Er zijn in totaal dertien stempelposten. Tevens zal een aantal geheime stempelposten ingericht worden. In het gebied van elke ijsclub is er één (alleen Vollenhove/Krieger is gecombineerd). Bij de eerste stempelpost is er controle op de doorkomsttijd. Wie te vroeg is gestart, zal hier worden gediskwalificeerd.
Bij alle stempelposten zullen borden komen te staan, waarop staat aangegeven welke afstand er tot de finish nog zal dienen te worden afgelegd.
Voor de start wordt de 1e stempel geplaatst bij de starttent.
De stempelposten tijdens de toertochten zijn achtereenvolgens:

1. Muggenbeet
2. Kadoelen
3. Blokzijl
4. Dwarsgracht
5. Sint Jansklooster
6. Belt-Schutsloot
7. Wanneperveen
8. Giethoorn
9. Kalenberg
10. Ossenzijl
11. Kuinre
12. Oldemarkt
13. Steenwijk
(eindstempel)

De stempelposten voor de wedstrijdrijders:
1. Kadoelen
2. Kuinre
3. Oldemarkt